Популярни публикации

Философски течения и религии


В близкото минало бойните изкуства били забранени в България. Те били чуждо влияние” и разпространявали вид религия”. Голям мит е, че има религия, която се развива заедно с бойните изкуства. Бойните изкуства преминават границите на Югоизточна Азия и се разпространява в света, като запазва традициите на Изтока. Те са отражение на начина на живот на източните народи, повлияни от различните философски течения и религии като конфуцианството, шинтоизма, дзен и др. са оставили дълбоки следи в битието им.
Конфуцианството се разпространява във всички слоеве на японското общество като от морално-етична система и наука за управлението се превръща в основа за възпитанието и образованието на цялата японска нация. (Пронников, Ладонов, 1988) То се занимава с моралното образование предимно на младите хора. Според Конфуций те „..трябва да почитат в къщи родителите си, навън да уважават по-възрастните, сериозно и честно да се отнасят към работата си, безгранично да обичат народа си и да се сближават с човеколюбивите хора. Ако след осъществяването на всичко това им остават още сили, могат да ги употребят за четене на книги".
Съвсем естествено е конфуцианското учение да окаже влияние върху бойните изкуства като част от японската действителност и култура. Например уважението на ученика към учителя е задължително за всяко бойно изкуство, стил или доджо. По същия начин е задължително  взаимното уважение и взаимопомощта между отделните ученици.
Джигоро Кано, Гичин Фунакоши и Морихей Уешиба призовават към миролюбие и хармония. Според фрагмент от философията на джудо, чийто автор е Джигоро Кано, създателят на джудо: „.се изисква преди всичко ред и съгласие между всички членове на обществото, а това може да се постигне само за сметка на взаимопомощта и взаимните отстъпки, водещи до взаимно благоденствие" (Долин, 1991).
Шинтоистката философия формира у японците особен възглед към природата, взаимоотношенията и вещите, утвърждава силата на живота. Според нея всичко, което е естествено, трябва да се уважава. Не заслужава уважение само „нечистото", но то може да бъде пречистено. Шинтоистките ритуали представляват именно такова „пречистване". Точно те изработват у хората способност към адаптация. Поради това японците могат да приемат почти всяка модернизация, след като бъде съответно коригирана, очистена и съгласувана с японските традиции.
Корените на всяко конкретно изкуство човек може да намери единствено в себе си. Всичко останало е само подтик, стимул за личното му откриване. „Дзен и бойните изкуства не са неща, които научаваш или правиш. Те са това, което си ти"(Дешимару, 1994). Това са начинът на поведение, уважението към хората и вещите, спазването на хигиената и чистотата около себе си и в съзнанието си, зачитането на традициите, спазването на дисциплината, взаимопомощта и разбирателството, уважението към всичко свързано с бойните изкуства, като част от цялостния живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар