Популярни публикации

СЕНСЕЙ (Sensei)


На японски думата Sensei означава инструктор, почетен учител или роден преди“. Когато в доджо има повече от един черен колан, сенсей се нарича само инструкторът. Също така вашият инструктор може да се различава от другите по име, като името се поставя пред сенсей. Например: Ангелова Сенсей. Запомнете, че не е прието да назовавате хората с черен пояс по име. Не е прието да се нарича човек „Сенсей” с ранг по-нисък от първи дан (Shodan).
Ако вашият Сенсей говори с друг и вие искате да говорите с него, приближавате се на около два-три метра, изчаквате Сенсей да ви обърне внимание, след това се покланяте и след като приключите разговора с него, отново се покланяте и се отдалечавате.
Класифицирането на треньорите трябва да се обвърже с подготовката и резултатите, като едно от задължителните условия за повишаване в длъжност, трябва да е покриване на дан за треньора, както и покриване на степени на възпитаниците му.
И в Наредба 1 от 2019 г. в Чл. 13. се казва, че треньорските кадри са длъжни да повишават професионалната си квалификация чрез: самоподготовка и участие в курсове, семинари и други видове обучения най-малко веднъж на две години.
В тази връзка е необходимо Българската федерация по джудо да провежда обучения, като се определят сесии за повишаване на квалификацията на треньорите и да осъществява непрекъснато управление и контрол на своите треньорски кадри. Правилната организация не изисква голямо финансиране (Янева, 2022).

В заключение е необходимо периодично да се повишава квалификацията на треньорите по джудо (висше образование) и професионалната квалификация на инструктори и помощник-треньори без висше образование – възможности и изисквания, както гласи Наредба № 2/2011 г. и Чл. 14. от Закона за спорта (Спортните федерации извършват атестиране на спортно-педагогическите кадри на всеки две години по разработена от федерацията наредба, съобразено и с участие във формите за повишаване на квалификацията.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар