Популярни публикации

REIGISOHO - етикет, начин на поведение

Много от инструкторите по джудо на Запад и преди всичко у нас мислят, че спазването на REIGISOHO (етикет, начин на поведение), свързано точно с традициите на Япония, няма нищо общо с техниките на джудо и затова те го пропускат. Това води до незаинтересованост и на самите практикуващи. Истинският джудист иска да узнае всичко, не само уадза (техниките), но и всичко, свързано с философията, историята, терминологията, а също и REIGISOHO в джудо.
В западните култури JUDO-REIGISOHO се различава от съответния път на REIGISOHO. REIGISOHO може да се окаже много странно и нелепо за човек от Запада. Тези, които мислят, че няма смисъл да се спазват японските традиции в джудо, не трябва да следват пътя.
От самото начало, влизайки в което и да е доджо, трябва да покажете, че знаете съответстващото REIGISOHO. REIGISOHO е начинът на строго определено поведение към всичко, свързано с джудо. Тези правила сме длъжни да спазваме. Длъжни сме да научим по-младите от нас на REIGISOHO, така както нашият сенсей ни е научил и  така както неговият сенсей го е научил.
Всичко трябва да се направи, за да се съхрани традицията в джудо. Ако не съхраним Reigisoho в джудо сега, докато сме живи, ние ще загубим бъдещето на джудо, ще загубим и бъдещето на нашите джудисти. Всеки трябва да даде своя принос и да носи посланието на създателя Джигоро Кано за всеобщо добруване, уважение и взаимопомощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар